TERRE DES HOMMES DANMARK 

AT GØRE EN FORSKEL 

Du kan hjælpe os, med at gøre en forskel ved at donere som fadder, medlem eller bidrage med en enkel ydelse. Læs mere om hvordan du kan hjælpe et barn, til en bedre fremtid på vores hjemmeside. Eller følg os på de sociale medier. 

Terre des Hommes Danmark har eksisteret i 56 år. 

DU KAN FØLGE OS HER:

FACEBOOK FACEBOOK
I N S T A G R A M I N S T A G R A M
Twitter Twitter
Terredeshommes.dk Terredeshommes.dk
                                                                         

NYHEDSBREV

Juni 2023
Af Sekretær Anja Olsen    
                                                                                                                                                                

Frivillighed løfter mennesker
Hvis ikke Terre des Hommes Danmark blev drevet af frivillighed og medlemskaber, ville vores forening slet ikke kunne eksistere. Frivillighed er det drive Terre des Hommes i 56 år har været drevet af. Men frivilligheden i Danmark er under forandring og det kan vi også mærke i Terre des Hommes. Det glædelige er, at næsten 40 procent af danskerne er engageret i frivilligt arbejde, på den ene eller den anden måde. Tallet har været nogenlunde stabilt i de sidste 20 år. Forandringens nye vinde er måden mennesker engagerer sig på. Vi vil gerne slå et slag for den nødvendighed og de værdier frivilligt arbejde bærer med sig, som fokus i dette nyhedsbrev.                                             
 

Højere uddannelsesdiplomer
Prøv lige at se de her unge mennesker. Stoltheden lyser ud af dem og det kan man godt forstå. De har gennemført eksaminer på et højere uddannelsesniveau, som vi er så heldige, at have faddere og sponsorer til at støtte de unge mennesker, med at få denne højere uddannelse. Det er i projektet Trankebar i Indien, hvor vi samarbejder med NGO St. Joseph Development Trust, disse unge mennesker er tilknyttet, på første, anden og tredje års college. Det nytter at støtte.

 
    
 
    
 
                                             


Frivillighed er en vigtig arena
I menneskets psykologiske grund-kerne ligger behovet for at kunne gøre en forskel. Det ses i særdeleshed i menneskers engagement i foreningslivet, som har løftet andre mennesker lige fra sport, spejdere, fattige og udsatte børn og politiske ungdomsforeninger. I Danmark har vi en stærk tradition for frivillighed, som går tilbage til slutningen af 1800tallet med højskolebevægelsen og arbejderbevægelsens modernisering. Lars Skov Henriksen, professor i sociologi ved Aalborg universitet, siger i et interview til Kristeligt-Dagblad;

”Det er stadig foreningerne, der er omdrejningspunktet for vores frivillighed i dag. Foreningslivet er en vigtig arena for mobilisering af interesser, det gælder alt fra fagforeninger til politiske partier og grundejerforeninger. Det er den historiske tradition, der gør, at vi har mange frivillige.”

Episodisk og fast frivillig
Selvom tallet i andelen af frivillige har ligget stabilt, så er engagementet under forandring. Center for frivilligt socialt arbejde, udgav i september 2019 et videntema og her fremgår det at de faste frivillige falder og de episodiske frivillige stiger. Episodiske frivillige kan være akutte indsamlinger, som vi så det da Rusland invaderede Ukraine, opstod et akutbehov for hjælp. I videntemaet fra CFSA er billedet på en episodisk frivillig; en kvinde, på 16-24 år, studerende, bosiddende i hovedstadsområdet og som i gennemsnit er frivillig i 8 timer om måneden. Billedet på en fast frivillig er; ofte en mand, over 65 år, som kan være efterlønsmodtager, eller pensionist og som gennemsnitlig arbejder 18 timer om måneden. Beskrivelserne er brugt som eksempler.

CV-drevet frivillighed
Frivillighed er med årene også blevet et cv-drevet engagement, hvor flere unge bruger deres engagement for deres frivillighed, som et fundament til deres karrierer, men ønsker at være mere fleksible i deres tilknytning til foreningerne og det er en omstillingsparathed, som foreningerne må indstille sig på.




”Folk tror ofte, at ønsket om fleksibilitet handler om, at vi er blevet mere egoistiske, men det har jeg svært ved at se. Det er derimod blevet mere legitimt at sige, at man selv vil have noget ud af at være frivillig. Frivillighed er ikke ren altruisme og kærlighed. Der er en tilbagebetaling, der skal være en form for gevinst i anerkendelse eller tilfredsstillelse. Vi diskuterer det meget i forbindelse med de unge, at frivilligheden er cv-drevet. Og det er den også i den forstand, at man som frivillig får nogle kompetencer, man kan bruge senere i livet. Mange af de unge lærer rigtig meget af at være frivillige, også om værdier og moral og hvordan man arbejder i respekt for udsatte grupper. Det kan jo kun være en fordel,” fortæller Lars Skov Henriksen.

Vær med til at gøre en forskel
Kunne du tænke dig, at gøre en forskel for udsatte børn i verden, hjælpe dem med et fadderskab, skoleuddannelse, mad og medicin, så meld dig som enten sponsor/fadder eller engager dig som fadderskabsleder, via linket kan du kontakte faderskabsleder Annette Jørgensen. Del gerne i dit netværk. 

Kilder: Kristeligt-Dagblad – hele artiklen kan læses her
Center for frivilligt socialt arbejde – rapporten kan læses her
                                                                                                                          

Vi har brug for dig!
Vores medlemstal er dalende og det er utroligt sårbart for en forening som Terre des Hommes Danmark. Som skrevet i indledningen er Terre des Hommes Danmark udelukkende drevet af frivillighed og medlemskaber.  Det betyder at vi kan bryste os af, at vores største kvalitetssignatur er, at de indsamlede midler går ubeskåret til børnene – det vil sige at vi bruger minimale procenter på administrationsomkostninger, så de gode intentioner ikke drukner i tung administration og bureaukrati. Det er filosofien i Terre des Hommes Danmark gennem 56 år.

Transparents
Men det koster at drive en forening. Administration er blevet dyrere. Det koster penge at sende penge ud til børnene, valutagebyrer, det koster penge, at have penge i banken, det koster penge, at være medlem af diverse nævn og organisationer, revision, hjemmeside og web-hotel, at sende nyhedsbreve ud, porto, møder og meget andet.

Terre des Hommes Danmark bruger mellem 120. – 150.000 kroner i administrationsomkostninger om året, takket være vores medlemskontingenter, som blandet andet dækker nogle af vores administrationsomkostninger. Hvert år gennemgår vi minutiøs vores omkostninger, skærer hvor vi kan skære, blandt andet ved at holde flere af vores bestyrelsesmøder online, ved at køre sammen til møder, så vi også tænker mere i klimaaftryk og i det hele taget prøver vi at reducere udgifterne, hvor vi kan.
En af grundene til et dalende medlemstal er grundet naturlige årsager, som alderdom, død og inflation. Mange har været medlem igennem mere end 50 – 40 og 30 år, og flere er blevet engageret i foreningen, blandt andet som fadderskabsleder og senere bestyrelsesmedlem, og på den måde været med til at bidrage med deres fritid og ressourcer til at hjælpe børn i nød. Det er vi utrolige taknemmelige for.
Derfor er det endnu mere vigtigt, som vores Landsformand pointerede på vores årlige generalforsamling, at øge antallet af nye medlemmer, så vi stadig kan hjælpe udsatte børn i verden.

Del gerne i dit netværk
Vi vil gerne opfordre alle, som læser vores nyhedsbrev, at fortælle om Terre des Hommes i dit netværk. Kender du nogen som kunne være interesseret i at være medlem af Terre des Hommes Danmark? Så må du venligst gerne sende vores nyhedsbrev til dem.  

Indmeldelse til Terre des Hommes kan ske lige her


En cirkusdronning og et sprogøre - Nye medlemmer i bestyrelsen
På vores Generalforsamling 14. maj 2023 blev to nye medlemmer valgt ind i bestyrelsen og det er vi utrolige glade for. Vi har nemlig fået to stærke kvinder ind i bestyrelsen, med hver deres særlige baggrund.

 
 
Irene Thierry – en ægte cirkusdronning
”Hej, jeg hedder Irene. Jeg er 76 år og har været medlem af Terre des Hommes Danmark siden 1996. På et tidspunkt var jeg sponsor for 10 børn. Sammen med Jan Schou har jeg lavet forskellige shows for Terre des Hommes og mener vores første var i Skanderborg i år 2000, hvor vi samlede mere end 90.000 kr. ind.
Min baggrund er indenfor cirkus. Jeg er født ind i cirkus, blev senere aftager af familiens cirkus og har både været udøvende artist og direktør i Cirkus Krone, som jeg turnerede rundt med, sammen med mine sønner, min bror og min mand. I dag er min søn direktør i Cirkus Krone, men jeg er stadig med og elsker at være på landevejen.
Når jeg ikke er med i cirkus, så holder jeg foredrag om mit liv som cirkusartist. Jeg er meget glad for, igen, at være med i Terre des Hommes og at kunne gøre en forskel.”
 
 Rikke Gotschalk – et ægte sprogøre
”Hej, mit navn er Rikke. Jeg er 48 år og bor i Hammel sammen med Sten, og vi har 4 børn i alderen 6 til 23.
Alle børn bør have adgang til mad, sundhed og skolegang, og jeg er stolt af at komme med i Terre des Hommes, som netop giver den almindelige dansker mulighed for at støtte et barn ude i verden. Det ekstra fine ved denne organisation er, at faddernes bidrag går ubeskåret til børnene.
Til daglig arbejder jeg med sprog og oversættelse og har i årenes løb rejst og arbejdet i forskellige lande. Senest har hele familien været bosat nogle år i Holland.”

Rigtig hjertelig velkommen til Irene og Rikke.




Tak fordi du læser med, støtter og bakker op om vores arbejde.

Det er vi meget taknemmelige for. Vi ønsker dig, en rigtig dejlig sommer. 


De varmeste hilsner,
Terre des Hommes Danmark       

          

Send gerne vores nyhedsbrev videre i dit netværk. På forhånd Tak.   
  
Næste Nyhedsbrev udkommer september 2023                                                                                                                                                                                                            
Du kan læse om alle vores projekter - lige her
Støt nu